Zdrowy bursztyn

Owoce

W sierpniu w Ogrodzie Botanicznym UKW trafiłam na okres owocowania derenia jadalnego ‚Jantarnyj’. Ta długowieczna i wartościowa odmiana została wyselekcjonowana przez prof. Swietłanę Walentynowną Klimenko z Ogrodu Botanicznego Ukraińskiej Akademii Nauk w Kijowie i wprowadzona do handlu w 1982 roku na Ukrainie. Jest to duży krzew lub małe niskopienne drzewko o wzniesionej koronie, dorastające do 3-5 m wysokości. Odmiana wcześnie wchodzi w okres owocowania i jest niezmiernie plenna. Z kilkunastoletnich drzew można zebrać do 30-40 kg owoców. Mają one owalny kształt i nietypową, jasnożółtą barwę oraz przezroczysty, jasny miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Dojrzewają w drugiej połowie sierpnia i szybko opadają z drzewa. Dojrzałe owoce są smaczne i nadają się do bezpośredniej konsumpcji. Mają większą zawartość cukru niż odmiany o czerwonych owocach i równie dużo witaminy C (do 120 mg w 100 gramach świeżych owoców). Nadają się do robienia nalewek, wykwintnych dżemów, marmolad i galaretek. Poza tym posiadają właściwości lecznicze, wynikające ze składu chemicznego. Oprócz cukrów i kwasów organicznych, występują w nich garbniki, a także duże ilości witaminy P oraz sole mineralne. Owoce rozciera się z miodem i podaje przy biegunkach, bólach żołądka i zaburzeniach przemiany materii.

Dereń

Dereń

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s