Ciasteczka

Liście

Zapraszam na pyszne ciasteczka do bydgoskiego botanika! Rośnie tam ciasteczkowe drzewo, czyli grujecznik japoński (Cercidiphyllum japonicum). Jest to rzadki dalekowschodni gość w polskich ogrodach. Na wyspach japońskich jest jednym z najwyższych drzew. Dorasta tam do 30 metrów wysokości. W Europie pojawił się po raz pierwszy pod koniec XIX wieku. W Polsce osiąga 20 metrów wysokości.

Ozdobą tego dwupiennego drzewa są prawie okrągłe lub sercowate liście o średnicy 3-8 cm. Przebarwiają się wczesną jesienią na żółto, pomarańczowo, różowo lub czerwono. Żółknące liście pachną intensywnie ciasteczkami wyjętymi prosto z pieca. Póki wiszą na gałęziach wydzielają aromat przyprawy do pierników lub karmelu. Gdy opadną, stają się bezwonne. Ten interesujący aromat nie może być jednak wykorzystany, ponieważ znika podczas suszenia liści. Jego struktura chemiczna nie została dotychczas poznana.

Niestety nie udało mi się wyczuć żadnego zapachu, ponieważ nie byłam w stanie dosięgnąć do wiszących wysoko ulistnionych gałązek. Pozostało mi tylko uwiecznić bezwonne ciasteczka leżące na ściółce.

Liść grujecznika japońskiego

Liść grujecznika japońskiego

Dodaj komentarz